În comuna Hoceni din judetul Vaslui profesorii câstigă peste 6000 lei pe lună

„Vrem o tara ca afara” e un slogan care s-a aflat pe buzele fiecaruia dintre noi, la un moment dat. Nu este un secret ca salariile profesorilor din Romania sunt mult mai mici decat ar trebui si reprezinta doar o treime din salariul pe care dascalii din alte tari europene il castiga, avand aceleasi responsabilitati. Cu toate acestea, la noi in tara, in Vaslui, exista o comuna in care profesorii cu vechime pot castiga peste 6.000 lei pe luna. Mai multe detalii, in randurile de mai jos.

Comuna din Vaslui in care profesorii castiga peste 6.000 de lei pe luna
Negresti a fost declarat cel mai sarac oras din Romania, insa la doar 80 de kilometri distanta de acesta se afla comuna Hoceni, unde profesorii au salarii la fel de mari ca in strainatate. Si nu doar profesorii au conditii de trai foarte bune. De fapt, intreaga comuna poate da lectii multor altor locuri din Romania. Astfel, trei mii de oameni se bucura de asfalt, apa curenta, canalizare, iluminat public si dispensar. Desi aceste lucruri par unele banale, la prima vedere, adevarul este ca in foarte multe sate si comune din tara noastra, aceste lucruri sunt considerate conditii de lux, iar cei care locuiesc in astfel de zone nici nu indraznesc sa viseze la ele. Insa nu asa stau lucrurile si pentru Hoceni, unde desi bugetul comunitatii este de 200.000 de lei pe an, marile realizari au fost posibile cu fonduri europene si programe nationale de dezvoltare.

In cifre exacte, in comuna au ajuns pana acum 7 milioane de euro, iar o mare parte din bani a fost cheltuita pentru copii. Astfel, in ultimii ani au aparut patru gradinite noi si au fost modernizate sase scoli. In plus, elevii claselor primare din toate satele beneficiaza in fiecare dupa-amiaza de after-school. Tot pe bani europeni, in parteneriat cu Asociatia Salvati Copiii.

„Ne putem ocupa de copiii care au minusuri, lipsuri in scriere, in calcul. Practic, acest program asta isi propune: ca toti cei care trec prin scoala sa reuseasca sa scrie, sa foloseasca calculul matematic. Abandonul scolar la noi… N-avem decat un singur copil anul acesta, din 106 copii”, a declarat Jenica Vartolomei, unul dintre dascalii din comuna. Programul after-school a venit insa cu beneficii si pentru profesori, care au ajuns sa castige la fel de bine precum un profesor din strainatate. Astfel, dascalii primesc o indemnizatie lunara de pana la 3.000 de lei pe luna, pentru aceste activitati, pe langa salariul de baza, pe care il primesc pentru activitatea de zi cu zi.

In acest mod, un profesor cu vechime poate castiga lunar chiar si peste 6.000 de lei. Din pacate insa, finantarea este valabila doar doi ani. Cu toate acestea, primarul este convins ca in Hoceni programul after-school va deveni o normalitate si in viitor se vor pune bazele unor alte programe similare.

Sursa: digi24

Alte articole

Lasă un comentariu