Cum să obțineți semințe de căpșuni pentru a face răsaduri

Semințele de căpșuni sunt situate în jurul exterioară a cărnii unei căpsune Există câteva modalități de recoltare a semințelor, inclusiv răzuirea, amestecarea și uscarea.

Blendaţi căpșunile și împrăștiați semințele. Una dintre cele mai comune metode de îndepărtare a semințelor de căpșuni este de a amesteca boabele și apoi de a extrage semințele din pulpă. Pentru a face acest lucru, veți avea nevoie de cinci sau mai multe căpșuni mature, coapte și sănătoase. Veți distruge o parte din semințe în acest proces, dar vor rămâne nenumarate seminţe.

 • Puneți boabele într-un blender și amestecați fructele cu viteză mică timp de 10 până la 20 de secunde.
 • Scoateți stratul superior al semințelor plutitoare. Puteți renunța la acestea, deoarece acestea sunt probabil rupte sau nu sunt viabile.
 • Se toarnă pulpa printr-un filtru cu ochiuri fine, cu un castron dedesubt pentru a prinde pulpa. Puteți mânca acestă compozitie, o puteți folosi pentru coacere sau pentru a face gem.
 • Deplasați-vă la o chiuvetă și lăsaţi să curgă apa prin filtru pentru a ajuta la spălarea excesului de pastă. Când ați terminat, filtrul ar trebui să aibă o grămadă de semințe rămase în partea de jos. Răspândiți-le pe o bucată de prosop de hârtie și lăsați-le să se usuce la aer. Scoateți orice bucăți mari de pastă care sunt încă amestecate cu semințele.
 • Scoateţi semințele
 • O altă modalitate de a îndepărta semințele de la o căpșună este să le tăiați cu un cuțit. Pentru a începe, puneți cinci căpșuni coapte și sănătoase într-o cutie etanșă și puneți-le în congelator peste noapte.

  A doua zi, scoateți căpșunile din congelator. Cu o mașină de ras, un cuțit utilitar sau un cuțit ascuțit de bucătărie, răzuiți ușor părțile laterale ale căpșunului și alegeți semințele individuale. Nu tăiați prea adânc în interior. Fiți foarte atenți să nu vă tăiați.

  Așezați semințele recoltate pe o foaie de prosop de hârtie curată și lăsați-le să se usuce. Utilizați căpșunile pentru mâncare sau gătit.

  Obţinerea seminţelor de căpsuni prin uscare

  O altă modalitate de a elimina semințele de căpșuni este de a tăia benzi de căpsună care să conţină seminţe și a le permite să se usuce. După uscare, puteți freca ușor semințele cu degetele. Această metodă este mai sigură decât metoda de răzuire.

  Așezați căpșunile pe un fund. Cu un cuțit ascuțit, îndepărtați cu grijă benzile verticale (de la tulpină până la vârf) din stratul exterior al căpșunilor. Tăiați suficient de adânc pentru a obține semințele și o bucăţică de căpşună.

  Așezați benzile cu semințe pe o bucată de prosop de hârtie curată. Apăsați ușor benzile în prosopul de hârtie. Depozitaţi prosopul de hârtie și benzile intr-un loc uscat și uscate, dar nu în lumina directă a soarelui. Lăsați-le să se usuce complet pentru câteva zile.
  Când benzile sunt complet uscate, puneți prosopul de hârtie pe o suprafață plană. Îndepărtați ușor cu degetul seminţele de pe suprafaţa uscată. Pe măsură ce rulați degetul peste căpșuni, semințele se vor dezlega.
  Germinarea semințelor de capsuni

  1. Înghețați semințele. Seminţele de capsuni vor germina mult mai repede daca le inghetati mai intai, pentru ca acest lucru fac ca semintele sa treaca prin ciclul lor de iarna obisnuit. Când semințele se dezgheață și se încălzesc, se lovesc de ciclul de primăvară și încep să germineze imediat.
  Așezați semințele uscate într-o pungă sau cutie, inchise etanş. Lăsați-le în congelator timp de trei până la patru săptămâni.

  2. Dezghețați semințele
  Când sunteți pregătit să plantați, scoateți semințele din congelator și lăsați-le să se încălzească la temperatura camerei. Lăsați-le în recipientul etanș până când se încălzesc.

  3. Plantați semințele
  Umpleți o tavă cu pământ, aproximativ 2,5 cm.. Căpșunile iubesc solul fertil și ușor acid. PH-ul ideal este de aproximativ 6, deci adăugați un pic de pulbere de sulf în amestec, dacă este necesar.
  Adăugați suficientă apă pentru a face solul umed și presărați semințele de căpșuni în răsaduri. Acoperiți partea de sus a semințelor cu un strat subțire de pământ. Acoperiți tava cu răsadurile cu un strat de folie de plastic.

  Păstrați semințele calde și umede până când germinează. Așezați tava pentru semințe în lumina directă a soarelui. Când solul începe să se usuce, adăugați puțină apă pentru a menține umezeala solului până când seminţele germinează.

 • Germinarea semințelor de căpșuni poate dura mai puțin de o săptămână sau două, deci fiți răbdători cu ele.
 • Scoateți complet folia de plastic odată ce semințele încep să germineze.
 • Răsadurile sunt gata să fie transplantate odată ce au crescut trei sau patru frunze la fiecare.
 • Transplantarea răsadurilor
 • Alegeți un loc pentru plante. Căpșunile pot fi plantate în vase sau în grădin, atâta timp cât au trecut trei săptămâni de la ultimul îngheț. Căpşunile iubesc soarele, deci alegeți o locație care este brăzdată de soare între 6 și 10 ore pe zi.
 • Alegeți și pregătiți solul. Căpșunile se adaptează bine in solurile bine drenate şi se recomandă amestecarea solului cu putin nisip si gunoi de grajd.
 • Utilizați aproximativ o treime de compost sau gunoi de grajd și două treimi de pământ.
 • Plantați căpșunile. Pentru fiecare plantă, săpați o gaură de 15,2 cm în sol. Așezați planta în sol și încercați să deranjați rădăcinile cât mai puțin posibil. Lăsați 60 cm de spațiu între fiecare plantă.
 • Umpleți gaura din jurul rădăcinilor cu sol și apăsaţi la bază pentru a elimina aerul.
 • Udaţi căspunile periodic. Dați-le mai multă apă de fiecare dată când solul începe să se usuce, mai ales atunci când vremea devine fierbinte și uscată.

 • Udaţi-le indeosebi dimineaţa devreme şi încercaţi să nu udaţi frunzele si fructul.
 • Pentru a menține solul umed, adăugați un strat de paie curate pe suprafața solului.
 • Este posibil să trebuiască să așteptați până anul viitor pentru ca plantele să dea roade.
 • Se recomandă să eliminați toate florile în timpul primului an de creștere, pentru a permite plantei să se maturizeze înainte de a crește fructele. Acest lucru poate fi dificil, dar vă va oferi o recoltă mult mai bună în al doilea an.
 • Alte articole

  Lasă un comentariu