Cultura de căpsuni: plantarea, creşterea si lucrarea

222
0
DISTRIBUIȚI

Cu siguranță se merită să încercați să creșteți căpșuni, pentru că ele sunt relativ ușor de lucrat dacă aveți o mică curte.

Sfaturi de achizitie şi plantare a stolonilor
Dacă doriţi să vă creaţi proprii stoloni de căpsuni din seminte, o puteţi face cu uşurinţă, gasiti detalii despre acest subiect in articolul urmator: Cum să obțineți semințe de căpșuni pentru a face răsaduri

1. Cumpărați plante rezistente la boli de la o pepinieră cu reputație, şi un soi recomandat pentru zona în care vă aflaţi.

2. Planificați să cultivaţi imediat ce terenul poate fi lucrat în primăvară. Consultați datele de îngheț. Pentru a putea planta căspunile trebuie sa treaca cel putin 3 săptămâni fără înghet.

3. Căpșunile sunt plante perene şi care face mulţi stoloni, numite si plante „fiice”.

4. Asigurați-vă că găurile de plantare sunt adânci și suficient de largi pentru a se adapta întregului sistem radicular fără a se îndoi. Cu toate acestea, nu plantați prea adânc: rădăcinile ar trebui să fie acoperite, dar coroana ar trebui să fie chiar la suprafața solului.

5. Asigurați spațiu adecvat pentru extindere. Aşezati plantele la o distanță de 20 de centimetri între ele şi cel putin 25cm între rânduri.

6. Rădăcinile nu trebuie să depășească 8 cm atunci când plantele sunt plantate. Taiaţi din ele dacă este necesar.

7. pH-ul ar trebui să fie între 5,5 și 7. Dacă este necesar, modificați solul în prealabil.

8. Cultura de căpșuni necesită 6-10 ore pe zi de lumină directă a soarelui, deci alegeți zone însorite de plantare.

9. Tolerante pentru diferite tipuri de sol, deși preferă pământul lutos. Începeți să lucrați pământul cu gunoi de grajd sau cu compost, cu câteva luni înainte de plantare.

10. Panta de plantare trebuie să fie bine drenată.

11. Practicati rotatia culturilor pentru cel mai mare succes. Nu plantați într-o zonă care recent au fost căpșuni, roșii, ardei sau vinete.

12. Plantaţi plante noi, tinere, în fiecare an pentru a menține calitatea fructelor în fiecare sezon.

13. De asemenea, este posibil să crească căpșuni de la stolonii de anul trecut care s-au intins pe pământ.

Îngrijirea căpşunilor

1. În primul an, rupeţi florile pentru a descuraja plantele să facă fructe. Dacă nu li se permite să aducă fructe, își folosi rezervele alimentare pentru dezvoltarea rădăcinilor sănătoase. Producţia de fructe va fi mult mai mare în al doilea an.

2. Eliminați stolonii după cum este necesar. Prima și a doua generație produc producţii mai mari mai mari. Încercați să lăsaţi un spatiu pentru fiecare plantă, aproximativ 10cm distanţă.

3. Umiditatea este incredibil de importantă. Aşa că trebuie udate zilnic sau cel putin la câteva zile. Plantele de căpșuni au nevoie de multă apă atunci când stolonii și florile se dezvoltă și din nou în toamnă când plantele sunt mature.

4. Folsiţi folie de mulcire sau paie pentru a reduce necesitățile de apă și invazia buruienilor.

5. Fiți sârguincioși în privința plivirii. Îndepărtați manual, mai ales în primele luni după plantare.

6. Când se termină sezonul de vegetație, tăiați frunzele până la un centimetru. Mulciul se va păstra pana la primavară următoare pentru a feri de înghet.

7. Scoateți mulciul la începutul primăverii, după ce a trecut pericolul înghețului.

Prevenirea dăunatorilor
1. Folosind folie de mulcire sau paie pentru a ţine la distantă buruienile care atrag la rândul lor dăunatori. Aruncaţi nisip în jurul plantaţiei pentru a descuraja melcii sa vina spre cultură. Pentru gandacii mari, um ar fi cei japonezi, puverizati pe plante apa cu usturoi sau ulei de seminte de neem.

Atunci cand păsările ameninţă cultura, se recomandă sa pozitionati baloane cu ochi desenati deasupra culturii si o banda reflectorizanta.

Recoltarea căpsunilor
1. Fructul este gata pentru recoltare 4-6 săptămâni după înflorire.
2. Recoltaţi numai fructe complet rosii (coapte), si culegeţi la fiecare 3 zile.
3. Tăiat lângă tulpină; nu trageți de căpsune.
4. Recoltarea va dura până la 3 săptămâni.
5. Păstrați căpsunile nespălate în frigider timp de 3-5 zile.
6. Căpșunile pot fi înghețate timp de maximum 2 luni.

Altii mai citesc si..

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here