O elevă de doar 13 ani, din Iași, este noua campioană mondială la șah. Merită toate aprecierile noastre

5725

O elevă de 13 ani din Iaşi a devenit recent campioană mondială la şah, la grupa ei de vârstă. Fata şi-a bătut, în nouă runde de meci, toţi adversarii din lume. Este singura din România, care a ajuns la această performanţă, informeaza Digi24.

La vârsta la care alţi copii sunt fascinaţi de jucării sau gadgeturi, Miruna stăpâneşte cu măiestrie sportul minţii. Se antrenează de când avea şase ani, iar roadele muncii ei s-au văzut în urmă cu câteva zile. Este campioană mondială.

Miruna Lehaci, campioană mondială la șah: „M-a atras pentru că este deosebit de celelalte sporturi. Nu alergi, nu sari. Stai și te gândești.” Pe lângă competițiile sportive, fata participă și la olimpiade școlare.

Miruna Lehaci, campioană mondială la șah: „Matematica mă ajută să calculez la șah foarte mult, îmi dezvoltă mintea.” Este în clasa a șasea și își împarte timpul între școală și șah.

Claudia Lehaci, mama Mirunei: „Ea ne încuraja și ea ne spunea nouă că poate să le facă pe ambele foarte bine și până acum asta s-a întâmplat.”

Elena Calistru – director Colegiul Național Iași: “Este un copil excepțional, cu rezultate foarte bune la învățătură, cu o medie generală aproape de zece. Ascunde în spate foarte multe ore de muncă.”

Miruna are casa plină de medalii, însă ultima, cea de campioană mondială, a fost obţinută cel mai greu!

Vasile Manole – antrenor: „A fost o luptă foarte puternică, mai ales cu jucătoarea care a ieșit pe locul 2, departajarea s-a realizat abia în ultima rundă.”

La Campionatul Mondial de Șah Școlar, care s-a desfășurat la Iași la sfâşitul lunii aprilie, au participat peste 550 de copii din 41 de țări. România a obţinut o medalie de aur, una de argint și patru de bronz.

La sfârșitul lunii aprilie, la Palatul Culturii din Iași a avut loc Campionatul Mondial de Șah Școlar. Au participat 576 de șahiști din 41 de țări.

Ieșeanca Miruna Lehaci a obținut singura medalie de aur pentru România, la categoria ei de vârstă, 13 ani. În runda decisivă, împotriva Busrei Ozbek, a făcut o partidă minunată.

Elevă în clasa a șasea la Colegiul Național „Mihail Sadoveanu”, Miruna e legitimată la CS Politehnica Iași. A început șahul la 6 ani, la clubul Micul Șahist, cu antrenorul Ștefan Axinte.

În deschidere, i s-a prezentat un „decalog”. Și părinților li s-a făcut instructajul.

Iată câteva reguli ce trebuiau respectate:

„Șahul construiește întâi caractere și apoi șahiști. Prima victorie în șah (ca și în viață) este să înveți să pierzi.”

„Comportamentul să fie pe măsura minții. De cele mai multe ori, atunci când căutați cu tot dinadinsul un vinovat, priviți mai întâi în oglindă și nu într-un telescop.”

„Încercați, pe cât posibil, să nu deveniți acasă antrenori mai buni decât noi. Nu aveți nicio șansă! Noi nu putem fi părinți mai buni decât dumneavoastră. Este de ajuns să le amintiți să-și facă temele.”

„Nu dramatizați eșecul! Faceți tot posibilul ca el să nu se mai repete. Pentu aceasta, aveți resurse interioare suficiente: dragostea și acceptarea necondiționată a propriului copil. Cu aceste instrumente nu veți greși niciodată.”

„Fiecare e unic în felul lui. Nu forțați copilul să devină ceea ce n-ați reușit dumneavoastră. Sesizați ceea ce face cu drag și sprijiniți-l!”.

Miruna a avut o ascensiune bliț. A învățat rapid apărarea siciliană sau pe cea franceză, iar instructorii s-au prins că au în mână o bijuterie. Puștoaica a trecut apoi la colecționat medalii. În ultimii 6 ani, a ieșit mereu campioană națională. Anul trecut, s-a clasat pe locul 5 la Europene.

Mama ei, Claudia Lehaci, e economist. Din economiile familiei o însoțește pe Miruna la competițiile din străinătate. Federația îi decontează unui campion național cheltuielile legate de masă și cazare, la turneele majore.

Banii pentru drum sunt condiționați de performanță, care poate veni sau nu.

„E pasiunea ei, iar noi, părinții, nu putem decât s-o sprijinim. Soțul meu a jucat la nivel amator, nu era un vis al său să devină un mare campion. Am intrat în această lume fără să știm ce ne așteaptă.

Am descoperit-o împreună cu Miruna și am căutat să facem tot ce depinde de noi ca ea să se poată prezenta la competiții. Cheltuielile sunt mari, are doar 13 ani și nu o pot lăsa singură. O însoțesc mereu în deplasări”, spune Claudia Lehaci.

Pentru Miruna urmează Mondialul din Uruguay, unde concurența va fi mult mai puternică decât cea de la Iași.

„Muncește zilnic pe cont propriu, lucrează două ore pe săptămână cu profesorul de la club, apoi sâmbăta și duminica merge la cercul de șah câte 4-5 ore.

Ar putea să muncească mai mult, dar nu există o rețetă. Sunt copii care muncesc mai mult și nu obțin aceleași rezultate, și alții care… Cred că trebuie să ai și talent sau cum se numește acel ceva care nu știu de unde vine…”, spune Lehaci.

DISTRIBUIȚI