Cum isi pastrau nordicii sanatatea pura! Cu vin de menta, vezi aici reteta!

217
0
DISTRIBUIȚI

Vinul terapeutic de mentă (Mentha piperita) este un remediu foarte bine tolerat şi acceptat de organism. De la mentă, materia primă poate fi doar frunza (Folium menthae) sau planta aeriană întreagă (Herba menthae). Cu toate acestea, conţinutul în principii active este mai mare în frunze.

Recoltarea şi uscarea mentei
Recoltarea plantei poate începe la debutul înfloririi, prin culegerea frunzelor de pe tulpină. Pentru folosirea plantei întregi, tăierea se va face la 5-7 centimetri deasupra solului. Planta se usucă la umbră, în strat subţire, în spaţii bine aerisite şi ventilate, în care temperatura să nu depăşească 35 de grade Celsius. În caz contrar, pierderea de ulei volatil va fi mare. Din 100 gr. plantă proaspătă rezultă 25 gr. produs uscat. Se păstrează în pungi de hârtie sau săculeţi de tifon.

Vin terapeutic de mentă

Ingrediente
20 gr. mentă uscată şi mărunţită; 1 litru de vin alb natural

Mod de preparare
Menta uscată şi mărunţită se pune la macerat în vinul alb, timp de 10 zile. Ȋn toată această perioadă, recipientul se agită de 2-3 ori pe zi. După cele 10 zile, vinul de mentă se filtrează, fără stoarcerea reziduului, după care se lasă la decantat pentru încă 6 zile. La final, partea limpede se separă de rezidul depus pe fundul vasului. Se completează cu vin alb, până la 1 litru, şi se păstrează în flacoane de 200-250 ml. Dacă vinul folosit la preparare are concentraţia alcoolică de cel puţin 11 grade, termenul de valabilitate ajunge la 1 an de zile (vinul se poate păstra la temperatura camerei). În cazul concentraţiei alcoolice a vinului mai mică de 11 grade, vinul terapeutic de mentă se va păstra la frigider.

Mod de administrare
Se administrează la nevoie, câte 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă, în afecţiuni precum:
♣ Boli ale aparatului digestiv – dispepsii, vomă, sughiţ, regurgitaţii, tulburări de motilitate gastrică, colici, meteorism, flatulenţă, balonări şi stări spastice ale aparatului digestiv, diaree;
♣ Boli hepato-biliare – hepatite, ciroze, colecistite, litiază biliară;
♣ Boli ale aparatului respirator – traheite, bronşite, astm bronşic, pneumonii;
♣ Boli virale – răceală, gripă, guturai;
♣ Boli din sfera ORL – amigdalite, rinite, sinuzite, epistaxis, faringite, laringite;
♣ Boli ale aparatului urogenital – cistite, pielite, metroragii, micoze;
♣ Bolile pielii şi anexelor acesteia – dermatite, dermatoze, infecţii stafilococice şi streptococice, eczeme;
♣ Afecţiuni alergice – prurit (mâncărime).

Altii mai citesc si..

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here