Cele mai lungi cuvinte din limba română. Unul are 44 de litere

724
0
DISTRIBUIȚI

Știm cu toții că medicii scriu urât, dar iată că trebuie să scrie și mult. Cele mai lungi cuvinte din limba română sunt termeni medicali.

Cel mai lung cuvânt din limba română are nu mai puțin de 44 de litere. E un cuvânt nou apărut în limbă, recordul din DEX 1998 fiind de 25 de litere.

După publicarea DEX ’98, cel mai lung cuvânt din limba română a fost „electroglotospectografie”, lung de 25 de litere. Cuvântul definește o metodă de stabilire a compoziției armonice a semnalelor vorbirii prin analiza impulsurilor obținute cu electroglotograful. Acesta din urmă este un aparat electronic care permite vizualizarea și înregistrarea vibrațiilor glotale.

Cuvântul rămâne în continuare cel mai lung din DEX, însă dicționarele medicale au parte și de alte cuvinte foarte lungi. Cel mai lung are 44 de litere și, datorită împresionantei desfășurări de litere, îi dedicăm un întreg rând de text:

PNEUMONOULTRAMICROSCOPICSILICOVOLCANICONIOZA

Acum, că am stabilit care sunt cele mai lungi cuvinte din limba oficială și cea neoficială, e timpul și pentru alte curiozități.

Cel mai lung nume de localitate din România este Stațiunea Climaterică Sâmbătă. Pentru a nu vă obosi cu număratul, vă spunem de pe acum că are exact 27 de litere.

Cea mai lungă denumire de localitate al cărei nume e format dintr-un singur cuvânt este Constantinești (14 litere). Asta în timp ce localitatea cu denumirea cea mai scurtă este Ip, o comună din județul Sălaj.

Încheiem acest text cu unul dintre cele mai interesante cuvinte din limba română. Acesta este „autoînsămânțările” și conține absolut toate cele opt vocale din limba română (a, ă, â, e, i, î, o, u).

Altii mai citesc si..

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here