Ce culoare trebuie sa aiba peretii dormitorului pentru a putea dormi bine

232

Culorile ne influenteaza starea de spirit, obiceiurile alimentare, dar si calitatea somnului. Daca vrei sa dormi bine trebuie sa stii ca peretii dormitorului nu pot fi zugraviti in orice culoare. Iata care sunt cele mai bune culori pentru dormitor pentru a avea un somn odihnitor, potrivit unui studiu britanic:

1. Albastru
Persoanele care au peretii dormitorului de culoare albastra, se pare ca obtin cel mai bun somn. Ele dorm aproape 8 ore si se trezesc cu un sentiment pozitiv. Potrivit studiului, acest fapt este datorat inducerii unei stari de calm care duce la incetinirea ritmului cardiac si chiar scaderea tensiunii arteriale.

„Rezultatele sunt uimitoare, avand in vedere ca exista receptori speciali numiti celule ganglionare in zona retinei, care sunt foarte sensibili la culoarea albastra. Acesti receptori trimit informatii intr-o zona din creier care controleaza ritmul de 24 de ore si influenteaza modul in care ne simtim si realizam sarcinile in timpul zilei. Interactiunea dintre lumina, somn si starea de veghe este foarte importanta”, a declarat Chris Idzikowski expert in studierea domnului de la Edinburgh Sleep Centre.

2. Verde si galben
Peretii de culoare verde sau galben sunt si ei buni, cei care aleg aceste culori in dormitor inregistreaza un somn de aproximativ 7 ore si 40 de minute, spun cercetatorii.

8 pozitii si obiceiuri contraindicate somnului

Culori de evitat in dormitor
Studiul a scos la iveala faptul ca oamenii care dorm in dormitoare violet au parte, in medie, doar de 5 ore si 50 de minute de somn pe noapte. Motivul, spun specialistii, este acela ca violetul stimuleaza mentalul si ne impiedica sa ne „deconectam” la sfarsitul zilei.

„Violetul este cunoscut mai mult ca o culoare ce stimuleaza creativitatea si mintea inconstienta. Prin urmare o cameră decorata in nuante de violet va promova aparitia viselor foarte intense si chiar a cosmarurilor, lucru care ne va face sa ne trezim obositi”, a explicat Suzy Chiazzari, consultant design interior.

Celelalte doua culori care interfereaza cu somnul de calitate sunt maro (intr-o astfel de camera nu dormi mai mult de 6 ore si 5 minute pe noapte) si gri – spre deosebire de maro, dormi in plus 7 minute pe noapte.

Studiul a analizat 2.000 de locuinte din Marea Britanie pentru a investiga influenta culorilor asupra calitatii somnului.

Somnul este influentat de orientarea patului. Vezi cum trebuie sa-si asezi patul pentru a te odihni bine

Culoarea rosie si pasiunea in cuplu
Un mit spulberat de acest studiu este acela al influentei culorii rosu asupra pasiunii intre parteneri. Cuplurile care au dormit in camere decorate in culori caramel au facut dragoste de 3 ori pe saptamana spre deosebire de cei care au peretii dormitorului de culoare rosie, care au facut-o doar o singura data.

Cei cu dormitoare decorate in nuante de gri se pare ca sunt tentati sa faca mai multe cumparaturi on-line stand in pat, iar o cincime din persoanele care au un decor argintiu au spus ca sunt extrem de motivati de a lenevi in dormitorul lor.

sursa: sanatate.bzi.ro

Altii mai citesc si..
DISTRIBUIȚI