A trecut la cele veșnice omul care a salvat lumea de declanșarea unui război nuclear în 1983. Avea 77 de ani…

3103
0
DISTRIBUIȚI

Pe 26 septembrie 1983, fiind de serviciu pe unitate, ofițerul sovietic Stanislav Petrov a fost anunțat că SUA au lansat cinci focoase nuclear în direcția Moscovei.

Dar ofițerul a avut suficientă stăpânire de sine pentru a înțelege situația reală și a nu declanșa un contraatac. În ciuda faptului că Stanislav Petrov a decedat încă în 2017, nici măcar în Rusia nu s-a discutat în public despre personalitatea sa.

Karl Schumacher, un activist politic german, a fost printre primii autori care au făcut publică istoria lui Petrov, s-a întâmplat încă în anii ’90. El a aflat despre moartea lui Stanislav, cu care se împrietenise, de la fiul acestuia, Dmitri.

Pe 26 septembrie 1983 locotenent-colonelul Stanislav Petrov avea 44 de ani. El era ofițer de serviciu la postul de comandă al sistemului de prevenție a atacului nuclear în sectorul secret Serpuhov-15 din apropierea Moscovei.

Când prin calculator a venit un semnal despre lansarea rachetelor balistice de către SUA, el avea la dispoziție exact 20 de minute pentru a lua cea mai importantă decizie poate din istoria întregii omeniri.

Petrov povestea că în acele momente el ar fi putut pur și simplu să ridice receptorul și să transmită informația mai sus, declanșând o reacție în lanț. Dar el nu a procedat strict conform instrucțiunii, așa cum ar fi făcut 99% din militari.

Mai târziu s-a dovedit să senzorii sovietici a confundat lansarea rachetelor cu o refracție ciudată a razelor solare trecute prin nori. Într-un interviu din 2013 Petrov își amintea evenimentele din acea noapte:

“Calculatorul îmi arată că siguranța informației este maximă. Pe perete ard litere mari roșii “START”, adică racheta a fost cu siguranță lansată.

Eu am luat caietul de calcul. Unii chiar au sărit din loc. Eu am ridicat vocea și le-am ordonat tuturor să-și ocupe locul.

Trebuia să verific totul. Nu putea fi cu adevărat o lansare de rachetă cu focos nuclear”.

Petrov s-a îndoit de faptul că SUA au decis să lanseze asupra Uniunii Sovietice o lovitură nucleară: el a fost instruit că în cazul unei lovituri reale rachetele ar trebui lansate de pe mai multe baze concomitent. De aceea Petrov a transmis că de fapt calculatorul este defect.

Din fericire el a avut dreptate, iar ulterior Stanislav Petrov a fost decorat cu multe ordine prestigioase la nivel internațional.

În anul 2014 a fost ecranizat un film american despre Petrov cu titlul “The Man Who Saved the World”. Kevin Costner, care a jucat unul din rolurile principale, i-a transmis fostului ofițer sovietic un transfer valutar (de 500$) și un cuvânt de mulțumire pentru faptul că nu a decis lansarea focoaselor nucleare.

Din păcate Stanislav Petrov a murit în singurătate și sărăcie, meritul său nefiind recunoscut în patria sa, iar despre trecerea sa la cele veșnice nu a anunțat nici o sursă mass-media…

Împărtășiți această istorie prietenilor dvs. Eroii trebuie cunoscuți!

Altii mai citesc si..

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here