6 probleme menstruale pe care nu ai voie sa le ignori

83

Pentru majoritatea femeilor, venirea ciclului menstrual este mai mult un motiv de stres decat unul de bucurie, cu atat mai mult atunci cand intervin dereglari. Aceste dereglari trebuie tratate cu seriozitate, intrucat ele indica existenta unor probleme in organism, printre care si unele chiar grave, atrag atentia medicii ginecologi.

Amenoreea, sangerarile reduse si sangerile excesive pot fi semne ale unor probleme serioase. Aceste simptome reclama un examen ginecologic cat mai repede posibil.

1. Amenoreea

Absenta a doua sau mai multe cicluri menstruale consecutive (nelegate de gravidie), pot indica probleme ingrijoratoare, printre care si dezechilibre hormonale, probleme cu glanda tiroida, efort fizic excesiv sau diete nesanatoase, stres sau menopauza prematura. Lipsa menstruatiei poate determina inmultirea celulelor anormale (stare fiziologica premergatoare cancerului). Pe langa controlul obisnuit, medicul ginecolog ar putea recomanda un test de sange si verificarea nivelurilor hormonale si a glandei tiroide. In plus, ar putea recomanda investigatii pentru depistarea bolii de ovare polichistice.

2. Crampe puternice cu debut subit

Crampele deosebit de dureroase pot semnala o endometrioza. Endometrioza este o afectiune in care celulele intrauterine incep sa creasca chiar in peretele interior al uterului, provocand dureri abdominale atipice si severe. Simptomele pot avea un debut subit, si majoritatea femeilor diagnosticate cu aceasta problema declara ca s-au confruntat cu probleme de menstruatie dureroasa inca din tinerete sau adolescenta.

3. Tulburari hemoragice

Pot exista, de regula, sangerari si intre ciclurile menstruale, care nu reclama intotdeauna probleme grave, mai ales daca iei anticonceptionale. Cu toate astea, ele pot fi si simptome ale unor boli grave, asa ca nu ezita sa mergi la medic in astfel de situatii. Bolile pe care le-ar putea indica sunt chisturile ovariene, fibroamele sau activitate celulara precanceroasa.

4. Hemoragii excesive sau prelungirea ciclului menstrual peste pragul de 10 zile

Ce sunt de fapt sangerarile excesive? Pentru a avea un punct de reper, hemoragiile abundente sunt atunci cand esti nevoita sa iti schimbi tamponul din ora in ora. Sangerarile excesive pot indica existenta unor fibroame, polipi sau a adenomiozei (cresterea tesutului endometrial in peretii musculari ai uterului), care poate cauza anemii si necesita interventie medicala de urgenta. Hemoragiile abundente pot semnala inclusiv mioma uterina sau hiperplazie.

5. Simptome SPM accentuate

Daca venirea ciclului menstrual te destabilizeaza complet si iti da complet peste cap dispozitia, probabil ca suferi de tulburare disforica premenstruala, o afectiune incomparabil mai grava decat sindromul premenstrual clasic. Aceste simptome includ pofte alimentare, schimbari bruste de dispozitie, depresie, anxietate accentuata si accese de furie. Simptomele pot fi foarte accentuate si, astfel, destabilizante, dar luarea de antidepresive timp de 2 pana la 4 saptamani ar putea regla semnificativ problemele.

6. Dereglarile hormonale

Multe afectiuni si boli se pot accentua pe durata menstruatiei. Daca suferi de astm bronsic, de exemplu, si simptomele bolii se agraveaza in preajma venirii ciclului, nu este deloc o coincidenta. Exista un fenomen numit exacerbare premenstruala, care presupune agravarea unor boli precum diabetul, depresia sau artrita in preajma si pe toata durata menstruatiei. Exista insa metode eficiente de tratament, asa ca nu ezita sa ceri sfatul unui medic specialist cu privire la aceste probleme.

Altii mai citesc si..
DISTRIBUIȚI