10 harti diferite ale Europei

1988
0
DISTRIBUIȚI

In acest articol va vom prezenta 10 harti ale Europei asa cum nu ati mai vazut. De la harti cu cele mai frecvente nume de familie, pana la cantitatea de alcool pe care o bea fiecare tara in parte anual.

Proportia oamenilor cu par deschis la culoare
1. Proportia oamenilor cu par deschis la culoare
Harta de mai sus spaţializează proporţia oamenilor cu păr deschis la culoare: blond, roşcat şi şaten deschis. Face parte dintr-un proiect foarte interesant care mai cuprinde şi alte hărţi asemănătoare: proporţia oamenilor roşcaţi, proporţia oamenilor cu ochi deschişi la culoare etc.

Europa din punctul de vedere al spaniolilor
4. Europa in viziunea spanilolilor
Autorul acestei hărţi a realizat un atlas al stereotipurilor şi al prejudecăţilor pe care le au oamenii din anumite ţări faţă de alte regiuni geografice (continente sau ţări). Trecând peste latura de amuzament căutată în mod special de autor, lucrarea poate fi numită foarte bine ca un studiu de geografie mentală, mai exact de percepţie a spaţiului exterior. Romania este considerata ca tara care ofera schimbatori de scutece, mai exact, bone si menajere.

Cele mai des întâlnite nume de familie
5. Cele mai intalnite nume de familie
Pentru fiecare ţară în parte este trecut cel mai comun nume. Interesante sunt asemănările dintre slavii Europei Centrale: Croaţia cu Slovacia şi Cehia cu Slovenia. Pentru România cel mai comun nume este Popescu, care înseamnă „al popii”. În Grecia, Papadopoulos înseamnă „fiu de preot” adică exact ca Popescu. În afară de acestea mai există şi alte state al căror nume de familie principal înseamnă „al lui…” (Hansen, Johansonn, Ivanov etc.)

Locuitorii cărei ţări europene pot bea cel mai mult?
6. Locuitorii carei tari europene pot bea cel mai mult
Autorul acestei hărţi, reddit, a realizat un chestionar prin care le cerea europenilor să răspundă la unele întrebări de genul: Care este ţara favorită?, Ce ţară îţi displace cel mai mult?, Ce ţară are cel mai prost simţ al umorului? etc. Din răspunsurile culese a realizat câte o hartă. Conform răspunsurilor la întrebarea legată de consumul de băuturi alcoolice, se pare că ruşii au ieşit campioni, urmaţi de irlandezi şi nemţi. Din fericire, din acest punct de vedere România nu sperie Europa, chiar dacă surclasează destule ţări…

Obezitatea în Europa
7. Obezitatea in Europa
Aceasta reprezintă o hartă deformată, adică o cartogramă. Cu cât o ţară are o pondere mai mare a adulţilor obezi, cu atât apare mai umflată… Deci de aceea Marea Britanie este o grasă.

Reţeaua socială virtuală
8. Socializarea virtuala
Fenomenul de socializare virtuală a luat amploare în ultimii ani, mai ales datorită facebook. La începutul anului erau mult peste 1 miliard de utilizatori social network. Harta de mai sus, realizată de facebook, nu este desprinsă din vreun film Matrix, ci arată relaţiile virtuale dintre utilizatorii de social media. Se pare că românii nu sunt chiar aşa virusaţi de acest viciu ca alte popoare (italienii). Bineînţeles, nu putem trage concluzii pripite întrucât trebuie luaţi în considerare mai mulţi factori (densitatea populaţiei, răspândirea aşezărilor, dezvoltarea economică etc.)

Numele fiecărei ţări în limba oficială locală
9. Numele tarilor in propria limba
Harta este un decupaj dintr-o hartă realizată la nivelul întregii lumi. În spatele ei stă multă muncă, cercetare şi mult ajutor din partea unor oameni de pe tot globul.

Dacă statele lumii ar ocupa acelaşi loc în clasamentul populaţiei şi în cel al suprafeţei…
10. Cum ar arata Europa daca statele lumii ar avea populatia corespunzatoare suprafetei sale
China (prima ca populaţie) ar fi în Rusia (prima ca suprafaţă), India (a doua ca populaţie) ar fi în Canada (a doua ca suprafaţă) etc. În Europa ar fi multe state exotice (Niger, Mali, Bolivia, Laos etc.) şi foarte puţine ţări europene ar rămâne pe continent (Norvegia, Danemarca, Islanda). Interesant este că Irlanda ocupă acelaşi loc în ierarhia populaţiei şi în cea după suprafaţă, în consecinţă şi-ar păstra locul.

Indicele de inteligenţă (IQ)
11. IQ
Aceasta este o hartă relativă şi subiectivă. Iar când vedem cât de prost colorată este România, tragem concluzia că este cea mai proastă şi greşită hartă posibilă…

Expansiunea formaţiunilor politice extremiste în Europa modernă
14. Formatiunile politice anti europeniste numite nationaliste xenofobe rasiste sau de extrema dreapta
Harta evidenţiază toate partidele politice anti-europeniste, care au cunoscut ascendenţă pe scena politică. Autorul le evaluează drept „naţionaliste (termen având conotaţie peiorativă), xenofobe, rasiste sau de extremă dreapta. Ciudăţenia constă în faptul că tot ceea ce este împotriva UE este catalogat prin cei mai duri termeni.

sursa: geografilia.blogspot.ro

Altii mai citesc si..

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here